به دفع خون بصورت قطره ای و روشن روی مدفوع با یا بدون درد خونریزی مقعدی گفته می شود. خونریزیی مقعدی اغلب ناشی از پاتولوژی های خوش خیم گوارشی است اما در بیمارانی که علایم خطر دارند بایستی در آنها بدخیمی های گوارشی رد شود .
خونریزی های ناشی از همورویید و فیشر های مقعدی شایعترین پاتولوژی های عامل خونریزی های مقعدی هستند که در مورد اول بدون درد یا با یک درد گنگ همراه است و در مورد دوم با یک درد تیز و شدید بخصوص حین دفع همراه است .
توصیه مادر چنین شرایطی اینست که بیمار از لگن آب گرم و داروهای کاهنده درد موضعی استفاده کند و سپس در اولین فرصت بیمار بایستی تحت معاینه قرارگیرد .
معاینات انجام شده حتما بایستی زیر بی هوشی یا بی حسی باشد و بهیچ عنوان معاینات حین هوشیاری و در محیط هایی مانند مطب یا درمانگاه ها توصیه نمی شود .
در مورد انجام کولونوسوپی یا رکتوسیگموییدوسکوپی ( دیدن داخل روده با دوربین ) بایستی مد نظر داشت که در صورتی که بیمار علایم کاملا مشخص و منطبق با خونریزی مقعدی داشته باشد انجام رکتوسیگموییدوسکوپی کفایت می کند اما در سایر بیماران بخصوص بیماران دارای علایم خطر انجام کولونوسکوپی کامل توصیه ی شود .
در بیمارانی که علایم آزاردهنده مقعدی دارند مانند بیمارانی که مبتلا به فیشر هستند و از درد شدیدی رنج می برند ابتدا باید علایم رفع شده بعد بیمار جهت رویت روده با دوربین فرستاده شود اما در بیمارانی که علایم کمی دارند ترتیب انجام اسکوپی و معاینه زیر بیهوشی در اختیار پزشک است .
در نظر داشته باشید موارد زیر بعنوان علایم و نشانه هایی تلقی می شوند که نگران کننده بوده و بایستی مد نظر باشند .
۱- خون تیره و مانده
۲-همراهی با تغییر عادات دفعی
۳-همراه با علایم انسدادی
۴- همراه با کاهش وزن غیر قابل توجیه
۵-سابقه خانوادگی سرطان رودهیا بیماری های مرتبط با سرطان روده
۶-سن بالا
در این موارد حتما انجام کولوسکوپی در دستور کار قرار خواهد داشت